Kantoor – verkoop

Onze studierichtingen:

Na het beëindigen van de eerste graad kunnen de leerlingen in de tweede graad kiezen voor de richting ‘Kantoor’. In de richting ‘Kantoor’ krijgen de leerlingen o.a. de vakken kantoortechnieken, verkoop, etalage, dactylografie en tekstverwerking, …

Deze praktische studierichting zal de leerlingen eerst en vooral voorbereiden op een toekomstige stageperiode en een latere job in de verkoop- en administratieve sector. De leerlingen leren bijvoorbeeld handelsdocumenten gebruiken en invullen, een eenvoudige boekhouding bijhouden, vlot blind typen, producten vergelijken, demonstreren en presenteren, met klanten omgaan, ….

Na het beëindigen van de tweede graad volgen de leerlingen in KA Beveren in de derde graad automatisch de studierichting ‘Verkoop’. De verkooprichting, bestaande uit twee leerjaren, is sterk praktijkgericht. Hier worden de leerlingen, dankzij hun praktijkstage, klaargestoomd voor een job als verkoper. Op het einde van het tweede jaar van de derde graad behalen de leerlingen een studiegetuigschrift (wat niet voldoende is om verder te studeren in hogeschool) en het attest bedrijfsbeheer om een eigen zaak te starten.

De leerlingen kunnen na het beëindigen van het tweede jaar van de derde graad een extra specialisatiejaar volgen. In onze school voorzien wij de richting ‘Winkelbeheer en Etalage’. Tijdens dit specialisatiejaar doen ze zeer veel praktijkervaring op, ze leren een winkel van A tot Z uitbaten. Hun algemene kennis en hun werkervaring zijn dan ook een belangrijke troef op de arbeidsmarkt. Na het beëindigen van dit specialisatiejaar behalen de leerlingen hun diploma Secundair Onderwijs en kunnen zij een keuze maken om toe te treden op de arbeidsmarkt of verder te studeren in het hoger onderwijs.

 

De praktijkstage:

Naast de handelsvakken verkoop, etalage, boekhouden, … lopen de leerlingen/stagiaires gedurende de drie opleidingsjaren van de derde graad stage in een winkel in Beveren:

  • het 5de jaar heeft 6 uren stage per week;
  • het 6de jaar heeft 9 uren stage per week;
  • het 7de jaar heeft 11 uren stage per week.

img4Alle stagewinkels bevinden zich zeer dicht bij de school zodat de leerlingen, na een eventueel lesmoment, onmiddellijk met de stageopleiding kunnen starten. Verder gelegen winkels worden dus niet toegelaten. Verschillende stagewinkels draaien al jaren mee in de stageorganisatie van de school en zijn dan ook perfect op img3de hoogte over het reilen en zeilen van het stagegebeuren.

Elk jaar moeten de leerlingen/stagiaires een andere stageplaats kiezen zodat ze in verschillende soorten winkels leren werken. Op die manier kunnen ze verschillende functies uitvoeren en dankzij die ervaringen kunnen ze voor hun latere beroepsactiviteit beter beslissen naar welke branche hun voorkeur gaat.

img1Sommige leerlingen/stagiaires krijgen een aanbieding om in het weekend, bij speciale gelegenheden of tijdens de vakantie te gaan werken in de winkel. Ze zijn natuurlijk niet verplicht dit te doen. Mentoren houden de stagebegeleiders op de hoogte ingeval er een vacature vrijkomt. Reeds afgestudeerden, alsook leerlingen die het betrokken schooljaar afstuderen worden hiervan op de hoogte gebracht.

 

Activiteiten:

Omdat de leerlingen/stagiaires goed presteren in de stagewinkels worden ze jaarlijks beloond met een ontbijt ter gelegenheid van de ‘Dag van de Verkoper’.DSC07757

Een aantal leerstofitems beperken zich niet tot een DSC04729theoretische uiteenzetting in de klas. Naast de praktijkstage beoordelen leerlingen ook andere verkopers en handelaars dankzij de pedagogische uitstappen naar Maasmechelen Village, shoppingcentra, toeristische steden, …

Een leuk extraatje voor 7de jaren is dat de school bovendien een GWP-week naar Spanje, Italië, Duitsland, … organiseert. De GWP-reis bevat een vol programma van excursies en rondleidingen, maar ook teambuilding en ontspanning nemen tijdens deze week een belangrijke rol in.

Lessentabellen